Слободан и Мира Павловић – Оснивачи

osnovaci

Господа Мира и Слободан Павловић су 60-тих година прошлог вијека дошли у Америку. Мира је са родитељима из Југославије отишла у Аустрију, а затим у Чикаго, док је Слободан, након неколико година проведених у Скопљу, преко Београда отишао у Њујорк, а затим у Чикаго.

„После два месеца забављања Слободан и ја смо се нашли код судије, који нас је 3. јануара 1966. године прогласио мужем и женом. Имали смо само венчани лист и једно друго. И ништа више. Венчаницу нисам имала. Купила сам једну зелену хаљину са машницом и у њој се венчала. И данас је чувам. Нисмо имали ни бурме ни сведоке.“

- одломци из биографије-

Мира се родила у Шајкашу код Новог Сада у породици Мике и Смиљке Кркљуш. Слободан се родио 1938. године у селу Попови код Бијељине у породици земљорадника Мике и Јованке Павловић.

Мало је Срба који су још за живота, у овим тешким временима ХХ и ХХИ века, постали легенде свог народа. То је поред неколицине патриота и хуманиста, успјело и Мири и Слободану Павловићу, који данас важе за велике српске добротворе. Својој родној груди су се вратили и у овим тешким временима јој и даље помажу.

Имали су свој циљ и своје снове. Након 25 година су се вратили у отаџбину и почели да их остварују, и тако већ 22 године...

Оставарење сна је почело подизањем споменика Кнезу Иви од Семберије у Поповима 1990. године, а већ наредне године положен је камен темељац за Павловића мост чија је изградња завршена 28. августа 1996. године. Тог, за ове крајеве, историјског дана постављен је и камен темељац за нови град на Дрини, Слобомир. Док су трајали радови на изградњи првих објеката, Павловићи су подигли споменик епском пјеснику Филипу Вишњићу испред градске библиотеке у Бијељини, а наредне године је завршена и изградња Цркве Христовог васкрсења у Поповима. Завршетак радова на изградњи Павловић Интернационалне банке у граду Слобомиру и полагање камена темељца за Слобомир П Универзитет означило је другу фазу у остварењу снова господе Павловић. Павловић Интернационална банка је данас једна од најреспектабилнијих у Републици Српској, БиХ, а Универзитет, који је прву генерацију студента у кампусу у Слобомиру и Добоју уписао у новембру 2003. године, сврстао се међу прве и најбоље приватне унивезитете на овим просторима по условима у студирању и квалитету наставе коју изводи реномирани професорски кадар појачан и професорима из иностранства, прије свега Илионоис Универзитета из Чикага.

 

У међувремену су Павловићи подигли синагогу Јеврејској заједници у Добоју, донирали изградњу пјешачког моста на ријеци Рзав и водовод у манастиру Добрун.

Развијајући бизнис на овим просторима Павловићи су 2000. године са партнерима из САД-а основали и пустили у рад фирму „ИБД" Брчко. У процесу приватизације купљен је државни капитал компаније „Житопромет" у Бијељини, која је данас реномиран произвођач свих врста хљеба и пецива. У процесу приватизације купљен је и државни капитал у штампарији „Графам" у Брчком. На подручју Брчког Павловићи су са партнерима основали и фирму „Диск дигитална репликација“ која се бави производњом ниваносача звука и слике.

Изузетни природни ресурси овог подручја и досадашња инвестициона улагања опредјелили су Павловиће да 2009. године отпочну радове на изради прве намјенске геотермалне бушотине ГД-2 у Слобомиру, која има вишестуки значај за град Слобомир, а која је успјешно завршена јануара 2010. Овим пројектом започео је процес експлоатације геотермалне енергије за гријање новог града Слобомира и за потребе Аква парка, будућег туристичко-рекреативног комплекса који ће се градити на простору од 5,3ха.

Значајну улогу у афирмисању идеја и развоју инвестиција има и РТВ Слобомир која програм емитује од августа 2008. године и коју би планом развоја ускоро путем сателитског сигнала требало да прате и гледаоци широм Европе и Америке.

 

Захваљујући свом животном дјелу, Слободан Павловић је добио многа признања, једно од значајнијих је Орден Светог Саве првог реда, а између осталог је именован за савјетника Српско-америчке привредне коморе, затим Академиком Српске Академије иновационих наука, те чланом Сената Републике Српске итд.

 

001 Baner ideje

 

002 sta je tvoj san

003 PIB

 

004 SPU

 

005 zitopromet

 

006 rtv slobomir