Слобомир П Униерзитет

Прича о првом приватном универзитету на овим просторима почела је од племените идеје ширења знања и стварања могућности за младе људе да, без обзира на физичку удаљеност од угледних светских образовних центара, стекну знања и способности неопходне за укључивање у савремене токове пословања. Започели су је брачни пар Мира и Слободан Павловић бизнисмени и патриоте који већ 30 година живе и раде у Чикагу, оснивајући Слобомир П Универзитет који се састоје од шест факултета који равноправно раде у два кампуса Слобомиру и Добоју.

Ouniverziteuspu002

Образовање кадрова који ће по завршетку студија остварити престижну радну и животну каријеру захтијева високе стандарде, којима се овај универзитет и руководи. У првом реду је то високостручни наставни кадар. Тако да су предавачи на факултету компетентни и угледни научни радници. У областима којима се баве постигли су изванредне резултате не само у настави већ и у научно-истраживачком раду. Реномирани професори су кадар са београдског, новосадског и бањалучког универзитета, а једна од привилегија студената Слобомир П Универзитета била је и могућност да наставу прате у реализацији иностраних професора са европских и америчких универзитета.

Ouniverziteuspu015

Услови у којима се одвија настава чине овај универзитет посебним. Студентима су на располагању модерно опремљене учионице са свим потребним училима, ресторани, сале са интернет конекцијом, библиотека и др. Реализован је и пројекат виртуелно-електоронског обједињавања образовних центара Слобомира и Добоја. Као први и јединствен на овим просторима на принципу коришћења интернет конференције, обезбјеђује истовремено праћење наставе у оба центра, директан контакт професор-студент и низ других погодности у савлађивању градива.

Ouniverziteuspu001

Да је Слобомир П Универзитет установа, која својим студентима пружа изузетно квалитетно теоријско знање, показало се на различитим такмичењима већ велики број пута, али оно што ову високошколску установу, такође, чини другачијом од осталих је, свакако, чињеница да су студенти обавезни да у току школовања обаве стручну праксу и на тај начин, све оно што су раније научили, схвате и разумију у реалном пословању. Поред могућности да праксу обаве у некој од фирми у власништву породице Павловић, студенти имају могућност да своје прве радне сате одраде и у великом броју приватних и државних фирми захваљујући споразумима о сарадњи које Слобомир П Универзитет има са тим установама.

Ouniverziteuspu013

Од самог почетка Универзитет ради по принципима Болоњске декларације; сви предмети су једносеместрални, испити се полажу парцијално путем тестова и других начина провјере знања.

Примена европског система трансфера кредита (ЕЦТС), тј. бодовног система, нашим студентима омогућава евентуални прелазак на друге високошколске установе било гдЈе у Европи, али и долазак иностраних студената на наш Универзитет.

 

Ouniverziteuspu003

За протеклих седам година, колико постоји, Слобомир П Универзитет је био место скупљања веома угледних, пословних, креативних и надарених људи из различитих културних и научих области, на тај начин доприносећи културном развоју и афирмацији овог поднебља.

Од 20. октобра 2007. године, када је промовисана прва генерација дипломираних студената, Слобомир П Универзитет и Нортхерн Иллиноис Университy ушли су у стратешко партнерство да би проширили образовне границе и једне и друге институције. У координацији са Нортхерн Иллиноис Университy на Слобомир П Универзитету формиран је и Пословни центар за учење (Бусинесс Леарнинг Центер), који спаја групе најбољих студената СПУ са организацијама које се баве мултифункционалним пословним темама чиме студенти стичу суштинске вјештине неопходне за одређено радно мјесто.

 

Ouniverziteuspu016

Резултате које су наши студенти постигли на бројним такмичењима можете погледати

 oвдe!

Ouniverziteuspu004

Историјат

Слобомир Универзитет је почео са радом 3. новембра 2003. године у два кампуса, у Слобомиру и Добоју, отварајући врата студентима Факултета за менаџмент и Факултета за информационе технологије, којих је већ тада било преко двије стотине. Данас, Слобомир П Универзитет у свом саставу има четири факултета и академију уметности.

Академске 2004/2005. године са радом су почели Правни факултет, Пореска академија, Филолошки факултет и Факултет за дизајн и графику. У академској 2005/2006. години Факултет за дизајн и графику је прерастао у Академију умјетности са два одсјека: Одсјек за дизајн и графику и Одсјек за општу музичку педагогију, а Правни факултет је, поред Општег одсјека, добио и Одсјек за општу безбједност. Исте године су уписани и први студенти на студије другог циклуса на Факултету за економију и менаџмент.

 

Ouniverziteuspu005

У академској 2005/2006. години су уписани први студенти на постдипломске студије (МБМ) на Факултету за економију и менаџмент, а од академске 2007/2008 су отпочеле мастер студије на свим факултетима и академијама.

Од академске 2006/2007. поред четворогодишњих, уведене су и трогодишње студије, а на Академији умјетности је почео са радом и Одсјек за драмску и филмску умјетност. Академија умјетности је од 2010/2011. године постала богатија за још један студијски програм - Аудио-визуелна умјетност на филму и телевизији.

 

Ouniverziteuspu012

У новембру 2004. године са реализацијом је почео програм запошљавања студената са циљем да се студентима Слобомир П Универзитета обезбиједи радна пракса и запослење још у току трајања судија. У том циљу потписани су и уговори о стратешкој сарадњи са великим бројем институција и привредних субјеката у региону, од којих се посебно издваја споразум потписан са Централном банком Босне и Херцеговине.

Ouniverziteuspu006

На Слобомир П Универзитету је основана и јединствена Унија студената Слобомир П Универзитета, која равноправно дјелује у оба кампуса, а чине је представници свих факултета. При Факултету за информационе технологије Слобомир П Универзитета од јесени 2006. године дјелује и локални комитет Међународне организације за размјену студената ради обављања стручне праксе у иностранству ИАЕСТЕ (Интернатионал Ассоциатион фор Еxцханге оф Студентс фор Тецхницал Еxпериенце). Посредством ове организације већ у првом циклусу размјене, у току љета 2007. године, 6 студената Слобомир П Универзитета провело је љето на стручној пракси у иностранству.

Слобомир П Универзитет је успоставио сарадњу са великим бројем универзитета у ближем и ширем окружењу, међу којима се издваја Нортхерн Иллиноис Университy са којим је 18. јуна 2008. године потписан Споразум о дугорочном стратешком партнерству. Партнерство обухвата четири области: размјену студената, наставу, пословни аспект и администрацију.

 

Ouniverziteuspu007

Да ли сте знали?

- Поред партнерства са Нортхерн Иллиноис Университy, Слобомир П Универзитет је успоставио сарадњу са многим угледним универзитетима у окружењу.

- Слобомир П Универзитет од свог оснивања ради по принципима Болоњске декларације. Сви предмети су једносеместрални. Испити се полажу парцијално путем тестова и других начина провјере знања, а настава укључује примјену метода случајева, пројеката и других облика практичне наставе.

- У свим семестрима студенти слушају енглески језик, а од академске 2008/2009. године полажу га према програму ТОЕФЛ (Тест оф Енглисх ас а фореигн лангуаге).

- Студенти обављају стручну праксу у компанијама породице Павловић и другим реномираним компанијама и тиме стичу нова практична знања и искуства.

 

Ouniverziteuspu008

- Слобомир П Универзитет је до сада извео већ четири генерације дипломираних студената, од којих је преко 90% већ добило посао у компанијама породице Павловић и другим привредним и друштвеним субјектима.

- Данас на Слобомир П Универзитету, у оба кампуса (Слобомир и Добој) студира око 1500 студената.

- Студентима су на располагању свјетски услови студирања: модерно дизајниране учионице, информатичке лабораторије, Интернет клуб, реализовање наставе путем видео конференцијске везе између Слобомира и Добоја, фонетске лабораторије, просторије за коришћење са комфорним собама, чајном кухињом и интернет конекцијом, двије библиотеке са комфорним читаоницама, фитнес сале, ресторани и спортски терени у оба кампуса.

- На свим факултетима наставу изводе реномирани професори са Београдског, Новосадског, Сарајевског, Бањалучког, Нишког, Тузланског и других универзитета. Осим тога, у настави су ангажовани и професори са америчких и европских универзитета.

 

Ouniverziteuspu009

- У саставу Слобомир П Универзитета постоји и НИПЕКС (Институт за научноистраживачке пројекте, експертизе, консалтинг и семинаре), који, осим за привреду и друге субјекте, ради пројекте и за Владу Републике Српске.

- На Слобомир П Универзитету формиран је и Центар за пословну обуку (Бусинесс Леарнинг Центер) који спаја групе најбољих студената СПУ са организацијама које се баве мултифункционалним пословним темама, чиме студенти стичу суштинске вјештине неопходне за одређено радно мјесто. Док раде на проблемима организације, студенти се развијају као вође, чланови тима, и експерти из одређене области. Искуства пружају члановима тима боље разумијевање стилова комуникације и повјерења неопходног за интеракцију са себи равним професионалцима из свијета стварног пословања.

 

Ouniverziteuspu010

 

001 Baner ideje

 

002 sta je tvoj san

003 PIB

 

004 SPU

 

005 zitopromet

 

006 rtv slobomir